zaterdag 17 september 2011

MMKA


Gister was ik dus voor de eerste keer in het Museum voor Moderne Kunsten Arnhem (MMKA) en ik was meteen verkocht. Gelegen aan de Rijnoever, net buiten het centrum, aan een laan met groene bomen, ligt dit museum. Het is niet groot, het is niet klein, het is goed. Het gebouw wordt omringd door tuin en heeft prettige lichte zalen. De ramen geven een mooi uitzicht en het hele museum straalt een bepaald soort rust uit. Het is arty en klassiek in een, en het weet je esthetisch helemaal te pakken.
Op dit moment zijn er verschillende tentoonstellingen waarvan twee te maken hebben met mode: Get real/Get self en The Mirror Has Two Faces. Beide zeer de moeite waard!

Get real/Get self is een interessant pleidooi over functionele kleding. Sinds de jaren 60, legt het MMKA uit, is het begrip real teruggekeerd in de mode. Met real wordt 'echt bedoeld': echte kleding zoals de parka, de regenponcho, het t-shirt. Met een afwisseling van kledingstukken, foto's en ook veel quotes is dit te zien. Zo wordt Fusser gequoted met "Het gewone blijft onopgemerkt. Het afwijkende wordt gezien". Tegenstrijdig aan de tentoonstelling dus, want het MMKA zet de functionele kleding zeker in het zonnetje. De aankleding van de tentoonstelling is heel erg mooi. Overal hangen kledingstukken, liggen kledingstukken. Ook modefoto's worden getoond en elk zaaltje heeft weer zijn eigen karakter. De informatie wordt op verschillende manieren gegeven. Door quotes, door krantenartikelen over bijvoorbeeld de Wapenschild-tshirts, en ook door een project van enkele Rietveldstudenten over wat nu eigenlijk mode-items zijn. Wat nu echt belicht wordt, is niet altijd helemaal duidelijk, maar dat ergert niet doordat de esthetische boodschap wel overal doorheen dringt. En misschien is dat het ook juist. Misschien is mode gewoon wel altijd kunst en wil deze kunstige opstelling die vraag bij je opwekken. Zou dat het zijn?

The Mirror Has Two Faces is even esthetisch, maar heeft wel een duidelijkere boodschap: het is een overzichtstentoonstelling van de 10 jaar dat de zusjes Spijkers nu aan het ontwerpen zijn. Hun eigen werk en de daarmee samen hangende inspiratiebronnen worden getoond. Het is een kleine tentoonstelling, slechts een zaal die in hokken is opgedeeld, maar hij is heel erg sprekend. Het materiaal dat te zien is, varieert van projecties op de muur, ontwerpen, knipsels, teksten, meubels tot natuurlijk de kostuums. Bij elke zaal is de inspiratiebron zo neergezet dat de link meteen wordt gelegd. Zo gaat de eerste zaal over de collectie die is geïnspireerd op de film Metropolis van Fritz Lang. De projecties die de stijl van de film een beetje tonen, zijn inderdaad te koppelen aan de donkere, met veel metaal bewerkte kostuums. Ook de Memphis Group die ter inspiratie werd gebruikt door de zusjes wordt goed toegelicht: een korte tekst die uitleg geeft over wat het was en de mode die het verband uitwerkt. De tentoonstelling toont mode -punt-. Er zijn verder geen grootse filosofische bijbedoelingen, geen ingewikkelde pleidooien over de relatie met inspiratiebronnen zoals in het Centraal Museum bij Van Herpen, nee, het is gewoon simpel visionair. De thema's zijn sterk ondanks dat er weinig uitleg is, ze spreken namelijk voor zich. De kostuums zijn mooi, maar ook de aankleding is een feestje. Esthetica, dat is wat mode is volgens Spijkers&Spijkers en dat is wat het MMKA toont!



1 opmerking:

mama zei

Dit had ik ook wel willen zien.