maandag 20 april 2009

Quiche de broccoli à la pomme



Het is echt quicheweer: tijd voor een simpele, lichte maaltijd met dit mooie weer.
Franse quiche kan je eindeloos varieren. De basis is pâte brisée en een eimengsel, maar de vulling ligt in eigen handen. De officiele Quiche Lorraine is al gepaseerd, dit is de versie met spekjes. Dan heb je ook nog de ui-klassieker: gekarameliseerde ui of lekker met komijn. Maar groentenquiche kan natuurlijk ook. Zelf heb ik ooit in een kruidenkookboek Quiche Ratatouille ontdekt: heerlijke quiche met aubergine, courgette, paprika en oregano, perfect voor een zwoele zomeravond.
Ook de preiquiche is één van mijn favorieten, met of zonder bacon. Laatst heb ik echter een nieuwe quiche ontdekt: Quiche de broccoli à la pomme. Je zult wel denken: broccoli en appel? Ja en zelfs nog met geitenkaas erbij. Een rare combinatie, maar een heel lekker effect. De gestoomde broccoli heeft een beetje een zachte smaak en structuur die wordt verfrist met harde blokjes appel. De geitenkaas geeft het geheel een rustieke, romige smaak. Echt het proberen waard!



Recept

- 160 g bloem
- 100 g boter
- 1 ei
- zout
- 1 grote broccoli
- 2 kleine appeltjes
- 100 g geitenkaas
- 3 eieren
- 125 ml crème fraiche
- nootmuskaat
- peper & zout

Maak eerst de pâte brisée. Zeef in een kom de bloem, voeg het ei, zout en de boter in blokjes toe. Kneed een mooi samenhangend deeg en laat die een half uur tot een dag rusten in de koelkast.
Haal het deeg uit de koelkast en laat het 10 minuten op kamertempetatuur rusten. Rol het dan uit en bekleed er een ingevette springvorm mee. Bak het deeg zo'n 10 minuten voor in een voorgewarmde oven op 180 C. Snijd intussen de broccoli in stronken en stoom die zo'n 7 minuten (koken mag ook, maar met stomen behoud je meer smaak en meer vitamines). Zorg dat ze net beetgaar zijn en laat ze dan even afkoelen. Schil vervolgens de appels en snijd ze in kleine stukjes. Maak dan een beslagje van de eieren en de room, als het te dik is kan je een scheutje melk toevoegen, en breng dat op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dan de broccoli over het taartblik, dan de appel eroverheen en garneer de quiche met sukjes geitenkaas. Verdeel dan het eimengsel erover en bak de quiche in 35 minuten gaar. Laat hem dan nog even 10 minuten in een warme oven staan.

Als je lastige mee-eters hebt, kun je de quiche ook in tweeen splitsen: een halve "normale" quiche, en de andere helft gewoon zonder geitenkaas en appel, maar met normale kaas.




1 opmerking:

tante Lidi zei

Het is zo leuk om die bekende bordjes te zien!